Visité économique à KayseriOns 3-daagse bezoek aan Kayseri, onder leiding van Betiad Limburg Betiad Limburg öncülüğünde Genk Belediye Başkanı Wim Dries


Les représentants de la ville de Genk accompagné de responsables de l’économie de la région flamande et des hommes d’affaires issus du Conseil d’Administration de Betiad-Genk se sont rendus à Kayseri.

Pendant 3 jours, la délégation de Betiad-Genk, parmi lesquels le Bourgmestre de la ville, Monsieur Wim Dries et des représentants de la chambre de commerce de la région, ont participé sur invitation de Betiad à la mission économique à Kayseri, l’une des nouvelles villes économiques émergentes en Turquie. Le but de la mission était de développer des collaborations entre les deux villes, et ainsi de pouvoir contribuer activement à la vie économique belge.

Dès notre arrivé à l’aéroport de Kayseri, nous avons été accueilli chaleureusement par les membres du Conseil d’Administration de l’association GESIAD (association des jeunes entrepreneurs de Kayseri). Les représentants de Gesiad nous ont rejoint lors du diner prévu à l’hôtel Hilton le soir.
Le lendemain, notre délégation a été reçue par le Gouverneur de la province de Kayseri, Mevlüt Bilici, le Bourgmestre de Kayseri, Mehmet Ozhaseki, et le Directeur Général de Boydak Holding, Memduh Boydak . Une visite de l’usine Boydak nous a été proposé.

La délégation a eu également l’occasion de rencontrer d’une part Ahmet Hasyüncü, le président du Conseil d ‘administration du parc scientifique et industriel, et d’autre part Resit Ozkanca, le recteur de l’Université de MELIKSAH. Toute au long de cette mission d’étude, des protocoles d’accords visant à soutenir les échanges économiques entre les deux villes aussi bien au niveau régional que local ont été signé.

Boydak Holding a quant à lui promis de mettre sur pieds rapidement un salon de meuble d’ Istikbal à Genk, jusqu’à présent desservi uniquement en Allemagne et Hollande.Ons 3-daagse bezoek aan Kayseri, onder leiding van Betiad Limburg en met deelname van Wim Dries, de burgemeester van Genk, verantwoordelijken van de Vlaamse Kamers van Koophandel en de bes­tuursleden van Betiad Limburg, was zeer succesvol. Onze organisatie, die concrete bijdragen levert aan de economie in België, heeft in deze zin, door de Stad Genk uit te nodigen naar Kayseri, één van de snelst groeiende economieën van Turkije, het tempo van haar werkzaamheden versneld.
Op de eerste dag van onze aankomst in Kayseri werd onze delegatie op de luchthaven welkom geheten door de Bestuursraad van De Vereniging van Jonge Ondernemers in Kayseri (Gesiad) en heeft ze in de avond deelgenomen aan het diner dat door Gesiad in het Hilton Hotel Kayseri ter onzer ere werd georganiseerd. Op dit diner waren Ahmet Öksüzkaya, Volksvertegenwoordiger uit Kayseri, Ali Ezinç, Vice-voorzitter van Gesiad en circa 30 ondernemers die lid zijn van de vereniging, aanwezig.
Op de tweede dag van ons 3-daagse bezoek, waarin n.a.v. de initiatieven van Betiad een samenwerkings­protocol tussen Genk en Kayseri werd getekend, hebben we bezoek gebracht aan Mevlüt Bilici, de Gouver­neur van Kayseri, Mehmet Özhaseki, de Burgemeester van Kayseri, en Memduh Boydak, de CEO van Boydak Holding.
Gouverneur Mevlüt Bilici heeft onze delegatie opgevangen in de Vergaderzaal. Bilici haalde in zijn toespraak aan dat Kayseri een stad is met een ontwikkelde industriële infrastructuur en tevens de geboortestad van President Abdullah Gül.
Bilici raadde ons aan om de industriële zone in Kayseri te bezoeken en zei: «Het is voor ons heel belangrijk hoe onze gasten Kayseri beleven. Hun gedachten in verband met Kayseri is uitermate belangrijk. Ik hoop dat zij op het einde van hun bezoek met heel goede indrukken terugkeren naar hun land.»
Wim Dries, de burgemeester van Genk haalde aan dat de mijnen in Genk een geavanceerde sector vormen. Ook verwoordde hij dat een economische samenwerking tussen de twee steden mogelijk is en vervolgde: “We hechten veel belang aan deze excursie om economische relaties tussen de twee steden tot stand te brengen en deze verder uit te bouwen. We hopen om samenwerking op basis van een ‘win-win’ ideologie tussen de twee steden of zelfs de twee landen te verwezenlijken.
De voorzitter van Betiad Limburg, Murat Güngör, benadrukte tijdens de bijeenkomst het belang van partnerschap tussen bedrijven, omdat deze de ontwikkeling van samenwerking tussen de landen bevorderen en zei dat dit belang aan de hand van dit programma, welke met het partnerschap van Gesiad georganiseerd werd, duidelijk kan waargenomen worden.
Onze delegatie bracht vervolgens een bezoek aan Burgemeester Mehmet Özhaseki.

SAMENWERKINGSPROTOCOL tussen GENK en KAYSERI

Voor de ondertekeningsceremonie van het protocol tussen de steden Kayseri en Genk, met als doel de bevordering van de economische relaties tussen de twee steden, gaf Burgemeester Özhaseki informatie over de geschiedenis van Kayseri.
Burgemeester Özhaseki haalde aan dat Kayseri ook een handels- en industriestad wordt genoemd en sprak als volgt:
“Kayseri is als het ware de hoofdstad van de 8 à 10 omgevende woongebieden. Ze vormt het centrum van de regio op vlak van industrie, sport, gezondheidszorg en onderwijs. Vandaag de dag telt onze stad meer dan 1 miljoen inwoners en ze beschikt over 3 georganiseerde industriezones en één vrije zone. Bovendien doet ze zaken met meer dan 100 landen. De meerderheid van deze landen zijn leden van de Europese Unie.
Primaire doelstelling van onze industriëlen is het bereiken van hoogwaardige technologieën en het verhogen van hun buitenlandse zakenrelaties. Ik hoop dat deze samenwerking in beide steden tot goede zaken zal leiden en dat u met goede herinneringen onze stad zullen verlaten.”
Wim Dries, Burgemeester van Genk, gaf dan weer verscheidene informatie over zijn stad aan Burgemeester Özhaseki. Hij zei dat zijn stad over een rijke reserve aan koolmijnen beschikt en vervolgde: “Door deze mijnen in onze stad hebben we veel gastarbeiders mogen ontvangen. Er zijn vooral veel immigranten gemigreerd uit Mediterrane landen. Ook leven er een groot aantal Turkse burgers in onze stad. In Genk leven we in vrede met personen van verschillende religies en etniciteiten.”
De heer Dries gaf weer dat hij na zijn aankomst in Kayseri kon begrijpen waarom de mensen uit Kayseri zo ondernemend zijn en voegde toe: “Ik ben van mening dat we gemeenschappelijke punten vertonen in kwesties zolas het gebruik van technologie en creativiteit. Om deze reden hecht ik veel belang aan deze samenwerking.”

ONDERTEKENINGSCEREMONIE TE BOYDAK HOLDİNG

Na het bezoek aan Burgemeester Özhaseki, gingen we met onze delegatie naar de georganiseerde industriezone van Kayseri om er het Boydak Holding te bezoeken. Tijdens dit bezoek gaf de CEO van Boydak, de heer Memduh Boydak, korte informatie over het bedrijf aan onze groep. Memduh Boydak zei hierbij dat Boydak Holding zijn verworven plaats op de wereld in stand houdt, zonder afbreuk te doen aan het principe van innova­tieve en hoogwaardige dienstverlening, en dat er gewerkt wordt om deze nog te verbeteren. Hij drukte uit dat zij ook een bijdrage willen leveren aan de uitbouw van de samenwerking tussen de twee steden.
Murat Güngör, de voorzitter van Betiad Limburg, gaf in zijn toespraak weer dat met het protocol die onder­tekend zal worden door Erdal Ünlüsoy, bestuurslid van Betiad Limburg, de eerste stap gezet wordt van de eco­nomische samenwerking die tot stand zal komen tussen deze twee steden.

Burgemeester van Genk, Wim Dries, haalde aan dat hij de naam van Boydak Holding ook in België gehoord had en dat ze een plaats hebben gehouden voor Boydak Holding in hun bezoek aan Kayseri.
Na de toespraken hebben ons bestuurslid, de ondernemer Erdal Ünlüsoy, en Memduh Boyak samen een protocol getekend voor de opening van een Showroom van istikbal in Genk.
Ünlüsoy nam na de ondertekening het woord en zei dat ze eerder al producten van istikbal verkocht hadden, maar dat hij na het bezoeken van de Istikbal Showrooms in Duitsland en Nederland de indruk kreeg dat hij hierin tekort schoot en daarom beslist heeft om een Istikbal Showroom te openen in Genk.
Memduh Boydak zei hierop dat Istikbal Meubelen een plaats heeft verworven in de wereldwijde meubelindustrie en dat het zich bevindt tussen de toonaangevende organisaties. Ook vermeldde hij dat ze dit te danken hebben aan de machines en gereedschap die ze in de eerste jaren van hun productie in België waren gaan halen.
Op het diner dat in Boydak Holding werd aangeboden aan de groep uit België, waren ook Haci Boydak, de voor­zitter van Boydak Holding, en Şükrü Boydak, bestuurslid van Boydak Holding, aanwezig.

Op de derde dag van ons programma bezocht onze groep de Kamer van Industrie in Kayseri (KAYSO).
De voorzitter van de Kamer van Industrie, Nurettin Okandan, bracht zijn tevredenheid over het zien van gasten in Kayseri tot uiting en gaf informatie over de projecten van KAYSO en over de industrie in Kayseri aan de Belgische delegatie.
Burgemeester Wim Dries gaf aan dat Kayseri een dynamische structuur heeft en vervolgde: “Er zijn be­langrijke overeenkomsten tussen de steden Genk en Kayseri wat betreft de mogelijkheden om zaken te voeren. Wanneer we terug in België zijn, zullen we opnieuw met onze delegatie samenkomen om onze reis naar Kayseri te evalueren. Gebaseerd op onze indrukken die we tijdens dit korte bezoek in Kayseri hebben opgedaan, ben ik van mening dat we sterke relaties kunnen opbouwen met Kayseri. Ik bedank alle organisaties omwille van hun gastvrijheid.”
De voorzitter van Betiad Limburg, Murat Güngör, haalde aan dat internationale relaties belangrijk zijn in deze dagen waarin de economische achteruitgang voelbaar is en sprak zijn hoop uit voor het tot stand komen van nieuwe samenwerkingsrelaties dankzij deze reis.

GEORGANISEERDE INDUSTRIEZONE IN KAYSERİ

Onze delegatie zette haar contacten verder met een bezoek aan Ahmet Hasyüncü, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Georganiseerde Industriezone (Kayseri Osb) in Kayseri.
Ahmet Hasyüncü hield een toespraak tijdens dit bezoek, waarin hij informatie gaf aan onze delegatie over Kayseri Osb. “Kayseri Osb is met 850 bedrijven, 50 duizend werknemers en met de productie in verschillende sectoren, één van de belangrijkste industriële zones die bijdragen aan de economie van het land. De meeste firma’s die in de lijsten van de eerste grootste 500 en tweede grootste 500 industriële bedrijven van ons land voorkomen, bevinden zich in onze regio en voeren hun werkzaamheden hier uit, wat aantoont dat ons industriecentrum zijn naam waard is.”, sprak hij.
Burgemeester Wim Dries benadrukte hierop dat het doel van deze reis het opbouwen van sterke economische relaties tussen Genk en Kayseri is en dat we tot nu toe goede indrukken verworven hebben.

UNIVERSITEIT MELİKŞAH

De gastheer bij ons bezoek aan de Universiteit Meliksah, welke we uitgevoerd hebben om ter plaatse de bijdragen van de universiteiten aan de economie in Kayseri te ervaren, was Rector Resit Özkanca. Hij gaf ons informatie over de universiteit en deelde mee dat ze sinds hun oprichting 3 jaar geleden, goede relaties hebben opgebouwd met de zakenwereld en dat ze een groot aantal projecten in samenwerking met de privésector uitvoeren.
Na de Georganiseerde Industriële Zone was ons volgende bezoek deze aan de voorzitter van de Kamer van Koophandel in Kayseri, Hasan Ali Kilci, in zijn kantoor. Hier kregen we informatie over het economische leven in Kayseri.
Betiad Limburg öncülüğünde Genk Belediye Başkanı Wim Dries, Flaman Bölgesi Ticaret odaları yetkilileri ve Betiad Limburg yönetim kurulu üyesi işadamlarımızın katılımları ile 3 günlük Kayseri ziyaretimiz çok başarılı geçti.
Belçika’nın ekonomik hayatına somut katkılar yapmayı sürdüren kurumumuz, bu anlamda Türkiye’nin en hızlı gelişen ekonomilerinden Kayseri’ye Genk Belediyesini davet ederek çalışmalarına hız vermiştir.
Kayseri ye gelişimizin ilk gününde programımızı organize eden Kayseri Genç İşadamları Derneği (Gesiad) yönetim kurulu tarafından havalimanında karşılanan hayetimiz, akşam yine Gesiad tarafından Hilton Kayseri de onurumuza verilen akşam yemeğine katıldı. Akşam yemeğine Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya,Gesiad Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ezinç ve dernek üyesi 30 a yakın girişimci katıldı.

Betiad ın girişimleri ile Genk-Kayseri arasında işbirliği ön protokolününde imzalandığı 3 günlük programızın ikinci gününde Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki,Boydak Holding CEO su Memduh Boydak ın ev sahipliğinde Boydak Holding’i ziyaret ettik.
Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, heyetimizi Toplantı Salonu’nda karşıladı. Bilici, ziyaretimizde yaptığı konuşmada, Kayseri’nin hem sanayi altyapısı gelişmiş bir kent hem de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün memleketi olduğunu ifade etti.
Bilici, heyetimize Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ni görmesini tavsiye ederek, «Kayseri’yi, misafirlerimizin nasıl gördükleri bizler için çok önemli. Onların Kayseri için düşünceleri çok önemli. Umarım bu ziyaretlerinin sonunda ülkelerine çok iyi izlenimlerle dönerler» dedi.
Genk Belediye Başkanı Wim Dries de, Genk’te madenciliğin gelişmiş bir sektör olduğunu söyledi. İki şehir arasında ekonomik işbirliği yapılabileceğini ifade eden Dries, «İki şehir arasında ekonomik ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi için bu geziyi çok önemsiyoruz. İki şehir ve hatta iki ülke arasında ‘kazan-kazan’ anlayışına dayalı işbirliklerini kurmayı arzu ediyoruz» diye konuştu.
vBetiad Limburg Başkanı Murat Güngör toplantıda Gesiad ın partnerlığında organize edilen program vesilesi ile ülkeler arasındaki işbirliklerinin geliştirilmesinde kurumsal ortaklıkların öneminin bir kez daha görüldüğünün altını çizdi.
Heyetimiz , daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi ziyaret etti.
GENK VE Kayseri ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Kayseri ile Genk şehri arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla yapılan işbirliği protokolü imza töreni öncesi Başkan Özhaseki, heyetimize Kayseri’nin tarihi hakkında bilgiler verdi.
Kayseri’nin bir ticaret ve sanayi şehri olarak da anıldığını kaydeden Başkan Özhaseki, şöyle konuştu:
«Kayseri, etrafındaki 8-10 yerleşim yerinin adeta başşehri gibidir. Sanayi, spor, sağlık ve eğitim alanında bölgesinin cazibe merkezidir. Bugün şehrimizin nüfusu 1 milyondan fazladır ve 3 organize sanayi bölgesi ve bir serbest bölgeye sahiptir. Ayrıca 100’den fazla ülke ile ticaret yapmaktadır. Bu ülkelerin birçoğu da Avrupa Birliği ülkesidir. Sanayicilerimizin öncelikli hedefleri, yüksek teknolojiye kavuşmak ve yurtdışı ile ticari bağlantıları arttırmaktır. Bu işbirliği umarım her iki şehir için de hayırlara vesile olur ve sizler şehrimizden güzel anılarla ayrılırsınız.»
Genk Belediye Başkanı Wim Dries ise, Başkan Özhaseki’ye şehirleri hakkında çeşitli bilgiler aktardı. Şehirlerinin zengin bir kömür madeni rezervine sahip olduğunu belirten Dries, «Bu madenin şehrimizde bulunması ile çok fazla göç aldık. Özellikle Akdeniz ülkelerinden yoğun göç yaşandı. Şehrimizde birçok Türk vatandaşı da yaşamaktadır. Genk’te farklı din ve ırklardan vatandaşlarla huzur içinde yaşıyoruz» dedi.
Kayseri’ye geldikten sonra Kayserililerin neden bu kadar girişimci olduklarını anladığını ifade eden Dries, «Teknolojiyi kullanma ve yaratıcılık gibi konularda ortak noktalarımız olduğunu düşünüyorum. Bu amaçla bu işbirliğini önemsiyorum» diye konuştu.

BOYDAK HOLDİNG’TE PROTOKOL İMZA TÖRENİ
Heyetimiz, Belediye Başkanı Özhaseki’yi ziyaretinin ardından Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ne geçerek Boydak Holding’i ziyaret etti. Ziyarette, Boydak Holding CEO su Memduh Boydak, Belçikalı heyete holdingle ilgili kısa bilgiler verdi. Boydak Holding’in, yenilikçi ve kaliteli hizmet anlayışından ödün vermeden dünyadaki yerini koruduğunu ve daha da geliştirmek için çalışmalar yaptığını ifade eden Memduh Boydak, iki şehir arasında gelişecek işbirliğine kendilerinin de katkı koymayı istediklerini bildirdi.
Ziyaretimizde konuşan Betiad Limburg Başkanı Murat Güngör, Betiad Limburg yönetim kurulu üyesi Erdal Ünlüsoy un imzalayacağı protokol ile her iki şehir arasında başlayacak ekonomik işbirliği adımlarının ilkinin atıldığını söyledi.
Genk Belediye Başkanı Dries de, Boydak Holding’in adını Belçika’da da duyduğunu ve Kayseri ziyaretinde Boydak Holding’e ayrı bir yer ayırdıklarını kaydetti. Konuşmalar sonrası Yönetim Kurulu üyemiz işadamı Erdal Ünlüsoy ile Memduh Boydak arasında Genk’te İstikbal Showroom açılması için protokol imzalandı.
İmza töreninden sonra konuşan Ünlüsoy, daha önceden de İstikbal ürünlerini Belçika’da sattıklarını, ancak Almanya ve Hollanda’daki İstikbal Showroom’larını gezince, yaptıkları işi yeterli bulmadığını ve Genk’e de İstikbal Showroom’u açmaya karar verdiğini söyledi.
Memduh Boydak da, İstikbal Mobilya’nın sektöründe dünya çapında bir yer edindiğini ve lider kuruluşlar arasında olduğunu, bunu da, üretime geçtikleri ilk yıllarda Belçika’dan aldıkları makina ve tezgahlara borçlu olduklarını bildirdi.
Belçikalı heyetin Boydak Holding ziyaretinde verilen yemeğe, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ve Yönetim Kurulu Üyesie Şükrü Boydak da katıldı.
Programımızın üçüncü gününde heyetimiz Kayseri Sanayi Odası’nı (KAYSO) ziyaret etti.
Misafirleri Kayseri’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Nureddin Okandan, Belçika heyetine KAYSO’nun faaliyetleri ve Kayseri Sanayisi hakkında bilgi verdi.
Genk Belediye Başkanı Wim Dries ise Kayseri’nin dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirterek, «Genk şehri ile Kayseri arasında iş yapabilme açısından önemli benzerlikler var. Belçika’ya döndüğümüz zaman delegasyonumuzla tekrar bir araya gelerek Kayseri ziyaretimizi değerlendireceğiz. Ben bu kısa ziyaretimizdeki izlenimlerimize dayanarak Kayseri ile oldukça güçlü ilişkiler kurabileceğimizi düşünüyorum. Sıcak karşılamalarından dolayı tüm kurumlara teşekkür ediyorum» diye konuştu.
BETIAD Limburg Başkanı Murat Güngör, ekonomik yavaşlamanın hissedildiği bu günlerde ülkeler arası ilişkilerin önemli olduğunu belirterek, ziyaretin yeni işbirliklerine vesile olması temennisinde bulundu.

KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Heyetimiz bir sonraki temaslarını , Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü’yü makamında ziyaret ederek devam ettirdi. Ziyarette konuşan Ahmet Hasyüncü, Kayseri Osb hakkında heyetimize bilgi verdi. Hasyüncü konuşmasında «Kayseri Osb, 850 işletmesi, 50 bin çalışanı, pekçok sektörde gerçekleştirdiği üretim ile ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli Organize Sanayi Bölgelerinden birisi konumundadır. Ülkemizin birinci en büyük 500 ve ikinci en büyük 500 sanayi kuruluşu listelerinde Kayseri’yi başarılı şekilde temsil eden işletmelerin çoğunun bölgemizde faaliyet göstermeleri de Organize Sanayi Bölgemizin sanayi merkezi unvanını hakkıyla taşımış olduğunun bir göstergesidir» dedi.
Genk Belediye Başkanı Wim Dries ise ziyaretlerinin amacının, Kayseri ile güçlü ekonomik ilişkiler kurmak olduğunu belirterek, şu ana kadar oldukça olumlu izlenimler kazandıklarını vurguladı.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ
Üniversitelerin Kayseri ekonomisine kazandırdıklarını yerine görmek adına gerçekleştirilen Melikşah Üniversitesi ziyaretimizin ev sahipliğini Üniversite Rektörü Reşit Özkanca yaptı. Üniversite hakkında bilgiler veren Özkanca, kuruluşlarından bu yana geçen 3 yıllık bir süreçte iş dünyası ile sıkı ilişkiler kurmayı başararak bir çok projeyi özel sektör ile ortak yürüttüklerini ifade etti. Organize Sanayi Bölgesi ziyareti sonrası Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci yi makamında ziyaret eden heyetimiz Kayseri ekonomik hayatı hakkında bilgiler aldı.

,